Skaffa katt

Inför skaffandet av katt

Innan Ni väljer att adoptera en katt, överväg noga Ert beslut. Innekatter lever i allmänhet mellan 12-18 år. Var ärlig mot dig själv. Är din livssituation stabilt nog för en katt under denna tidsperiod? Olika djurhem är fulla med katter som lämnats eftersom ägarna flyttat utan möjlighet att ta med katten. Djurhem har i regel svårt att hitta bra hem för vuxna katter, för kattungar är det dock lättare. Har du kontrollerat din eventuella kattallergi?

Det finns också ekonomiska faktorer att tänka på. En katt kostar trots allt ett antal tusen kronor per år att ha. Det är orättvist mot katten att erbjuda den en ny familj för att sedan lämna bort den när det inte finns tillräckligt med pengar för att betala dess mat, veterinärräkningar med mera.

Sen är det där med tid och engagemang. Katter framställs ofta som husdjur som kräver lite tid och uppmärksamhet. Sanningen är att katter är de mest intelligenta av våra husdjur och de behöver en stimulerande miljö för att frodas. De har även känslomässiga bindningar till sina ägare och kan drabbas av separationsångest när ägaren är borta. En uttråkad och ensam katt kan manifestera sitt missnöje och stress på olika sätt, till exempel med att slicka av sin päls, äta för mycket, repa saker i hemmet, få depression med mera.

Ett eftertänksamt och klokt beslut om att adoptera en katt eller kattunge kan resultera i en långsiktigt och ömsesidigt givande relation, men ett förhastat beslut kan innebära sorg för både för familj och katt i framtiden.

Alla älskar kattungar! De är söta – mjuka och fluffiga, lekfulla, roliga och smått galna. De är oemotståndliga, men en kattunge kan trots det kanske inte vara det rätta valet för dig. Även kattägare som haft katt glömmer ibland att ha en kattunge i huset är ungefär som att bjuda in ett barn att leva med dig. Plötsligt blir ditt hem en nöjespark för den lilla krabaten. Gardiner är gjorda för klättring, sladdar och ledningar gjorda för blinka på och tugga på, allt är till för provsmakning etc. Låter det fortfarande roligt med en kattunge?

Skaffa katt

Skaffa katt

Om svaret är ja, då är en kattunge ett bra val för dig. Kattungen kommer att bli friskare och gladare om han har en lekkamrat, så skaffa två om du kan. Tro det eller ej, det kommer att bli mindre slitage på ditt hus och på dig om din kattunge har en vän att jaga runt. Kattungar som tycker om att leka med varandra lär sig snabbt att kontrollera sitt lekfulla aggression. Om den biter för hårt, förlorar den temporärt sin lekkamrat. En värdefull läxa och en som du kommer att uppskatta när de får sina vuxna tänder senare i livet.

Det lite klumpiga stadiet är kortlivat för kattungen, efter sex kommer den att på många sätt agera som en vuxen.

Om det finns en äldre person som bor i ditt hem eller ett barn under fem års ålder, är en vuxen katt, snarare än en kattunge, ett bättre val för din familj. Detta eftersom kattungens klor under lek kan skada småbarn och seniorer som kanske inte är lika alerta som vuxna människor.

Småbarn kan även utgöra ett allvarligt hot mot kattungens hälsa. Naturligtvis vill barn ofta plocka upp och hålla den söta lilla krabaten. När kattungen försöker komma undan, pressar småbarn ibland ihop armarna allt hårdare. Har katten otur kan inre skador uppstå. Här gäller det att ha uppsikt för att undvika tragedier. Familjer med små barn skulle mår nog bättre att välja en vuxen, kastrerad hankatt som husdjur. Manliga katter tål generellt hantering bättre än honor och om katten är över 18 månader gammal är dess personlighet färdigutvecklad.

Som Ni ser, finns det en del att tänka på när det är dags att skaffa katt. Oavsett vad för något Ni väljer, är vi övertygade om att Ni kommer ha stor glädje av er nya familjemedlem.

admin