Resor

Resa med din katt

Vi vet alla hur mycket av en glädje att ta en semester kan vara. Det är en chans att resa till nya platser och upptäcka olika kulturer och erfarenheter. Alla av oss ser dock inte fram emot att ta en semester med samma förtjustning som alla andra gör. För många kattägare, betyder det att de tvingas lämna sina nära och kära bakom medan de reser till olika platser utan dem. Utan sällskap av deras bästa vän, får många kattägare en oroskänsla över att ha lämnat sin katt hemma.

En bra start på resandet med Er katt är följande. Kontrollera innan att Er destination är katt och djurvänlig. Kommer Er katt att få stanna på hotellrummet med Er? Har de lämpliga faciliteter för att tillgodose katter? Gör detta till en del av Er reseplanering. Har Ni detta i bakhuvudet, kan Ni vara säkra på att undvika obehagliga överraskningar på Er semester.

Resa med katt

Kattunge

För upp till för tio år sedan, innebar en införsel av katt in i Sverige ett besök till myndigheten som har hand om imigration av husdjur samt en karantän som kunde vara så lång som upp till sex månader. Dettasom skydd mot farliga och mycket smittsamma sjukdomar som rabies, mul-och klövsjuka, galna ko, fågelinfluensa och sars. För katter och deras ägare både visade sig detta vara en smått traumatisk upplevelse. Dessa dagar är detta ett minne blått tack vare införandet av pass för sällskapsdjur.

Pass för katter

Från och med juli 2004 kan Er katt få ett pass. Precis som Ni behöver ett pass när Ni reser, gör även Ert husdjur det. Ni kan köpa ett pass för sällskapsdjur för Er katt hos Er lokala veterinär. Passet gäller sedan för resten av livet. Veterinären kommer att se till att Er katt har de vaccinationer som är aktuella samt att utfärda identifiering med mikrochips eller tatuering. Med passet kan Ni sedan färdas med Er katt fritt inom EU.

Förutom i EU-länderna har passet också tagits i bruk i Norge, Schweiz, San Marion och Liechtenstein. Om ett djur förs in i Finland från ett land utanför EU, krävs ett speciellt veterinärintyg i stället för passet.

Om Ni funderar på att resa med ett sällskapsdjur som inte är katt, hund, eller iller eller funderar på att resa utanför EU, måste Ni kontrollera de regler som gäller i destinationslandet. Ni kommer också behöva producera ett internationellt dokument för Ert djurs hälsa. Det visas upp för tullen vid gränskontrollen.

Det rekommenderas inte att resa med en kattunge.

Kattväskor

För att göra transporten så angenäm som möjligt för din katt finns det numera en uppsjö av olika kattväskor att köpa. Allt ifrån mindre varianter, till stora och speciella djurvagnar. AniMail har ett bra utbud av väskor till förmånliga priser.

Försäkring

Se till att Er katt är fullt försäkrad för utlandsresor. Din katts hälsa är den viktigaste frågan att överväga när du reser. Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att ha en reseförsäkring som täcker allt. Om det värsta inträffar, då kommer en bra kattförsäkring ge Er den sinnesro Ni vill ha. Den försäkringsmäklare Er katt har bör kunna ordna detta åt Er.

admin