Kost & näring

Bra kattmat

Hälsan hos din katt är nära kopplad till den kost och den mat du ger den att äta. Medan Ni måste vara noga med att inte övermata dem, bör Ni även se till att Ni gett dem tillräckligt med mat för att passa deras aptit och inte undermata dem. Ert husdjur har sin egen aptit och hur Ni bör styra deras födointag bygger på tre faktorer – deras storlek, ålder och hur mycket energi de bränner varje dag. Dessutom kan mängden mat som konsumeras bero på hur pass god katten tycker att maten är.

Om Ni leker mycket med Er katt, se till att Ni alltid förser dem med tillräckligt med kattmat för att kompensera för hur mycket energi de bränner på leken. Om Er katt når en viss ålder där de inte motionera lika mycket, ska Ni vara noga med att minska mängden kost. Katter äter för mycket om de ges en chans. Har de ett favoritmärke är chansen stor att de fortsätter att äta upp allt Ni ger dem bara för att de tycker att det är gott.

Du bör alltid titta på förpackningen efter instruktioner och rekommendationer för utfodring. Din veterinär kommer också att kunna ge rekommendationer om hur mycket Ni skall utfodra katten.

Wetnoz skål för kattDet finns två huvudtyper av kattmat som Ni kan mata Er katt med: “fuktig” och “torr”. Bägge typer av livsmedel tillhandahåller fullständig näringstillskott för din katt. De flesta katter föredrar fuktiga livsmedel, dvs från en burk eller påse. Om Ni sätter dem på en diet av torrfoder, är det viktigt att Ni ser till att de har gott om vatten att tillgå så de inte blir alltför törstiga. En faktor att beakta är att torrfoder kommer att vara bäst för kattens tänder. En idealisk kost är en kombination av både fuktig och torr mat, och detta har den extra fördelen att ge dem all protein, vitaminer och mineraler som de behöver.

Kattungen behöver en avvägd mängd taurin. Taurin är en aminosyra som bl.a. hjälper till att bibehålla en normal hjärtfunktion samt bygga upp näthinna och könsorgan. Kattungar behöver också rätt mängd av kalcium och fosfor för att bygga upp starka ben och tänder.
Den vuxna katten är mellan 1-6 år. Här behövs begränsade mängder magnesium, fosfor natrium och energi. Vuxna katter behöver också taurin i rätt mängd för att bibehålla en normal funktion av hjärta, ögon och könsorgan.
Den äldre katten kan få problem med t.ex. ämnesomsättningen, levern, njurarna och ögonen. Lagom med fibrer för att gynna mage och tarm är nödvändigt samt minskad mängd magnesium och fosfor för att hålla urinvägar och njurar friska.

Hur många gånger Ni matar Ert husdjur beror på deras individuella behov. De flesta ägare mata dem en eller två gånger om dagen, beroende på deras livsstil. Ni kan dock ge dem mindre måltider, i deras matskål, utspridda under dagen. Genom att mata dem på detta sätt kan du alltid märka att de kommer att tigga mat mindre.

Behöver Ni en matskål till er katt, kan vi rekommendera en fin variant i keramik som ni kan köpa hos AniMail. De har även en mängd andra matskålar, mat och tillbehör för din katt till bra priser.

Kattgodis är bra och är ett utmärkt sätt att belöna din katt, speciellt när du tränar den. Se dock till att inte övermata den, eftersom detta kan få den negativa effekten att de slutar äta sin vanliga riktiga mat. Kattmat är att föredra framför kattgodis. Vi rekommenderar återhållsamhet vad det gäller godis. Ni bör alltid rådfråga Ert veterinär innan Ni gör större ändringar i din katts kost.

admin