Bostad och miljö

Skapa en säker plats för din katt

När du noga valt Ert nya husdjur, bör nästa steg vara att se till att Ert hem är både en rolig och säker plats för dem att vistas i. Här är några tips som nya ägare av både kattungar och valpar kan följa för att se till att deras nya husdjur har den bästa möjliga starten i livet.

Se till att bostaden är en säker plats för husdjur. Med detta menar vi att Ni bör vara noga med att säkerställa att alla farliga föremål är utom räckhåll. Unga valpar och kattungar är väldigt nyfikna av sig och vet inte att vassa föremål kan skada dem svårt. Likaså bör Ni för Er egen skull även placera dyra föremål i bostaden utom räckhåll för lekfulla tänder och klor.

Farliga faror runt om i bostaden kan vara

  • Elektriska ledningar
  • Brytande föremål på bord och hyllor
  • Gummiband och snören, som kan vara farligt vid förtäring
  • Choklad
  • Rengöringsprodukter
  • Kokande vatten

Håll ett öga på din valp eller kattunge hela tiden. Under de första veckorna av sitt liv med Er, bör Ni ägna särskild uppmärksamhet åt dem medan de utforskar sin nya omgivning. Tills de går att lita på i sin nya miljö, är det klokt att se till att Er valp eller kattunge inte kommer till någon skada genom att förirra sig någonstans de inte borde.

Lär känna ditt nya husdjur. Som en valp eller kattunge, världen är en okänd plats för dem och de kommer sannolikt att skrämmas av sin omgivning och människor möts. Hjälp dem bygga upp ett förtroende genom att tillbringa mycket tid i deras sällskap, spela spel och bekanta sig med Er. När Ert nya husdjur växer i förtroende, desto mer kommer Ni att kunna lita på dem att inte skada sig själva eller förstöra något i hemmet. Ännu viktigare är att ett tidig umgänge med människor lär Ert husdjur att inte vara misstänksamt eller aggressivt mot andra människor. Umgänge bygger således upp förtroende.

Glöm inte att alltid tänka på säkerheten först. Håll din veterinärs nummer nära till hands ifall Ni någonsin skulle behöva det. Viktigaste av allt kanske, se till att Ni försäkrar Ert husdjur så snart som möjligt. Utan den sinnesfrid som en bra kattförsäkring för med sig, kan ägandet av en kattunge eller valp bli en ganska dyr affär. Att försäkra sitt husdjur är nästan ett måste då många operationer hos en veterinär kan bli väldigt dyra utan en försäkring.

admin